2

Bisnes Shaklee : Kenapa Saya Pilih ?

Bisnes Shaklee dan kenapa saya pilih?

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca sekalian. Saya yakin ada dalam kalangan anda semua yang masih belum mula berniaga, mungkin juga ada yang masih mencari-cari perniagaan apa yang patut di ceburi.

Yes. Walaupun artikel ini sedikit panjang, namun artikel ini amat-amat bermanfaat untuk anda yang masih mencari-cari model bisnes yang sesuai.

Kenapa saya katakan begitu, kerana saya telah mencuba pelbagai model bisnes, dari berniaga pasar malam, berniaga tepi jalan, membuka kiosk dalam kafeteria, malah saya juga sedang mencapai net profit 5 angka dengan menjadi agent & stokis bagi produk OEM.

Hasil daripada pengalaman ini saya nekad untuk mencuba “bisnes shaklee”¬†sebagai bisnes “pencen” saya. Yup tanpa prejudis, walaupun saya dah tahu model bisnes ini adalah sejenis Networking Marketing Business.

Kenapa saya masih pilih?

Masih ingat lagi DNA berniaga saya lepas sahaja graduate daripada universiti. Darah muda lah katakan. Terus buat loan dengan parents nak beli balang air dekat cowboy Kuantan.

Kalau orang Kuantan tahu lah cowboy tu dekat mana. Ibarat macam kedai Mr.DIY lah. Setiap hari penat nya tak yah cerita. Call ketua tapak, mintak nak masuk tapak pasar malam. Kalau tapak dah penuh terpaksa la duduk hujung-hujung tempat yang orang kurang lalu.

Tapi tu semua pengalaman sebelum bisnes shaklee muncul. Rasa malu pun ada waktu tu, tapi bisnes punya pasal kita redah aja. Waktu kali pertama masuk saya tak jual air balang lagi. Saya jual jeli kelapa ja. Tu pun masuk pasar malam secara haram tumpang gerai nasi ayam. Haha.

Pengalaman tu yang paling best. Apabila dipanggil untuk bekerja di sebuah syarikat, saya terpaksa lah tangguh sekejap minat bisnes saya tu dan fokus kepada kerja kerana saya selalu outstation. Kadang ke Labuan, pastu ke Sabah kemudian balik ke Semenanjung.

Memang tak sempat nak berbisnes time tu. Tapi saya menukar strategi waktu itu dengan membina portfolio pelaburan hartanah.

Bisnes Shaklee juga salah satu bentuk pelaburan.. Ok saya cerita nanti ya kenapa saya katakan ia sebagai satu pelaburan.

Satu malam saya berfikir, why not saya jual produk yang tengah hot kat pasaran sekarang. Waktu tu sifu fbads tengah naik. Banyak owner produk yang keluarkan produk. So ini peluang terbaik untuk buat duit tanpa modal. Dipendekkan cerita nya saya gagal untuk kali pertama menjual produk OEM.

Nasib baik saya buat dropship je waktu tu. Jadi takde lah stok duduk di bawah katil. Tak dinafikan strategi saya salah namun saya boleh katakan yang owner sendiri pun tak strong dengan produk dia. SOP agent yang tak jelas. Harga tiba-tiba main tukar ja. Nie lah antara big why saya buat bisnes shaklee!  Saya dah bosan dengan owner produk yang tak konsistent dalam SOP.

Tak dinafikan ada juga owner produk yang hebat macam produk yang saya masih berniaga sekarang nie. Namun jika dilihat daripada track records, naik turun bisnes. Shaklee adalah sebuah model bisnes yang utuh dan menawarkan pencen yang lebih menarik!

Siapa nak kerja sampai ke tua kan? Shaklee dah bagi solution. Anda bina embayar perniagaan anda sendiri. Anda bina team anda sendiri. Secara automatik anda bantu meningkatkan taraf ekonomi dengan bisnes shaklee mereka yang dibawah anda. Anda takkan “jadi kaya” jika anda bergerak seorang. This business is not for a selfish.

Itulah uniknya network marketing business!

Dari situ saya mula berfikir, baik aku backup bisnes aku dengan satu bisnes yang betul-betul boleh sustain. Aku tak boleh nak harap dengan satu sumber income sahaja. Apa jadi tiba-tiba owner produk yang aku berniaga sekarang nie tiba-tiba tutup kilang.

100% sumber income bisnes aku hanyalah daripada produk dia. Jadi business aku akan severely effect by that situation. So I need to find 3rd alternative untuk leverage kan my business.

Nasihat ini saya terima daripada salah seorang senior saya yang merupakan pemantau bagi mereka yang menerima geran-geran perniagaan daripada kerajaan, terus terfikir bisnes shaklee time tu. Yes I need to start it now!

In every business, first and foremost what is your big why / BHAG (Big Hairy Audacious Goal) ? Kalau ikut buku build for last written by Jim Collins, idea BHAG lebih significant bagi saya compare to big why.

big hairy audacious goal

Big Hairy Audacious Goal

Saya percaya, pada tahun 2022, saya mampu membawa 50 orang dibawah saya capai financial freedom dengan bisnes shaklee Inshaa Allah! Yup 5 years to go bro..

Saya percaya jika saya berjaya capai BHAG saya, saya juga mampu bawa ibu dan ayah menunaikan umrah dan beri banyak masa saya kepada mereka. Saya juga mampu menaikkan imej businessman Muslim hingga berjaya. Saya juga mampu untuk ada lebih banyak masa berkhidmat untuk masyarakat.

Orait kepada team saya, bersedia untuk sama-sama meroket ke bulan. Jumpa dalam group kita. Kepada sesiapa yang nak joint team NotaNutrisi dan dapat support super amazing hubungi saja Iqa/Wan 019 730 7057.

Related Posts
No related posts for this content
set spa

Dapatkan Set Kecantikan Dan Spa Di Sini

Jangan Lepaskan peluang keemasan untuk mempelajari ilmu bagaiman Cikpuan Ainul dapat memiliki wajah yang cantik mulus tanpa terdedah kepada bahan-bahan merbahaya!

Nurul Syafiqah
 

Passion in Natural Beauty & Nutrition. Love sharing. The more you give, the more you get

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments